• 084-88 26 324
  • info@mginternetmedia.nl
  • Roosendaal
Tips
Opdrachten voor freelancers – vier tips om werk binnen te halen

Opdrachten voor freelancers – vier tips om werk binnen te halen

Draai je al een tijd als zelfstandige mee, dan pik je hier en daar al bijna automatisch opdrachten op. Je hebt namelijk een netwerk en een bestand van klanten die blij waren met hoe je vorige projecten hebt afgesloten. Anders is het wanneer je net van de KVK komt en je je eerste btw-aangifte nog moet indienen. Dan heb je jezelf in het diepe gegooid en is er waarschijnlijk maar één ding dat je bezighoudt: opdrachten voor freelancers. Nu kun je met veel branie wel iedereen gaan bellen die mogelijk geïnteresseerd is in je diensten of producten maar dat soort cold calls zijn marketingtechnisch niet heel waardevol. Een klantrelatie is niet bellen en meteen een opdracht binnen hengelen. Daar gaan dingen aan vooraf. Een goede klantrelatie is gebaseerd op herkenning en vertrouwen. Daar aan werken betekent op termijn een mooie opdrachtenportefeuille opbouwen.

Van freelancer naar vrijwilliger

Vrijwilliger? Dat was niet de bedoeling? Goed, het is een omweg maar wel een lucratieve. Jij, als nieuwe ondernemer, gaat het vrijwilligers pad op. Kijk waar je niche ligt, waar veel van je potentiële klanten samenkomen. Heb je een avond, een conferentie, een beurs of een happening gevonden waar veel klantmateriaal rondloopt? Meld je daar dan aan als vrijwilliger, al is het alleen maar voor kapstok bezetting. Het is dé manier om informeel en close in contact te komen met mogelijke klanten. Je komt als vrijwilliger sympathiek over en je kunt tussen neus en lippen door iets zeggen waardoor de ander je in elk geval al onthoudt. Je dringt je niet op maar creëert wel een image, al.

Opdrachten voor freelancers is soms ouwe-jongens-krentenbrood

Zoek naar hotspots, plekken waar veel ondernemers een kantoortje hebben, bijenkorven vol bezige entrepreneurs. Huur daar ook een tijd een plekje en meng je in de wandelgangen en in de kantine in gesprekken. Zo word je ‘een van de jongens’. Op dit soort zakelijke hubs komen veel opdrachten voorbij. Omdat anderen je inmiddels als een soort van collega zien, kan er voor jou ook wat aan de strijkstok blijven hangen. Bovendien leer je van de ervaringen van de andere kantoorhuurders. In het lamplicht van een zolderkamer thuis maak je geen fysieke contacten, in zo’n hotspot voortdurend.

Benut de online marktplaatsen

Niet dat je thuis niet bezig zou moeten zijn met het zoeken naar opdrachten voor freelancers. Ook via je eigen computer zoek je online naar sites die als marktplaats fungeren tussen opdracht aanbieders en opdrachtnemers. Je hebt dan al je eigen digitale visitekaartje klaar, een schitterende website. Die voeg je toe op de sites met tijdelijk werk, interim werk en opdrachten. Zo ben je niet alleen heel vindbaar maar presenteer je je ook professioneel. Soms kun je gratis een account aanmaken en soms betaal je een soort van provisie als er een match is.

Opdrachten voor freelancers krijgen door betere marketing

Nog een vierde tip is een echte ‘leertip’. Spijker je kennis bij qua marketing. Op het internet zijn tal van gratis online cursussen. Zo leer je nieuwe tactieken om klanten te benaderen. En daarmee neemt je kans op opdrachten voor freelancers toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *